Džezva za kuhanje kave

Lonček za kuhanje turške kave (PH-12526-7)

Kozica z ročajem iz nerjavečega jekla s 7 slojnim dnom – 1,6l (HM-16CMK)

Kozica z ročajem iz nerjavečega jekla s 7 slojnim dnom – 1,6l (HM-16CMK)

Lonček za kuhanje turške kave (PH-12526-8)

Džezva za kuhanje kave - 300ml iz nerjavečega jekla. Kapaciteta kuhanja: 200 ml
7,50 €
Razpoložljivost: Na zalogi
SKU
PH-12526-8

Zjutraj prija prava turška kava - skuhajte si jo v džezvi namenjeni prav temu, kuhanju prave turške kave!

Za pripravo turške kave potrebujemo:
- sveže mleto kavo
- kovinsko žlico
- džezvo
- kvalitetno vodo
- plinski ali električni kuhalnik

Turška kava je močnega, a zelo dobrega okusa. Kuhamo jo po stopnjah, zato džezva ne sme biti prevelika, ker bi se na stenah nabralo preveč pen, ki dajo kavi grenak priokus. Prav tako ne sme biti premajhna, ker bo drugače hitro skipela čez rob.

Čeprav pri drugih načinih kave načeloma nikoli ne zavremo vode, je prav to bistvo turške kave. V Zelo pomembno je, da oči nikoli ne umaknemo iz džezve, ker kava zelo jitro naraste in nam lahko gre čez rob. Če želimo biti avtentični, dodamo še sladkor, saj kot pravijo Turki: “Kava mora biti črna kot pekel, močna kot vrag in sladka kot ljubezen”.

Priprava turške kave:
- Najprej zmeljemo sveža kavna zrna (če nimamo mlinčka in kave v zrnju bo dobra tudi tista, že namleta)
- V džezvo dodamo mrzlo vodo, po eno skodelico za vsako osebo. Dodamo še kavo, po eno čajno žličko za skodelico kave in še sladkor (nekje žlička sladkorja na dve žlički kave). Pomembno je, da vse skupaj dobro premešamo preden sploh postavimo džezvo na štedilnik.
- Mešanico začnemo greti na močnem ognju, dokler se ves sladkor ne stopi, nato pa zmanjšamo ogenj na srednjo jakost, saj visoka vročina poškoduje kavo. Takrat tudi prenehamo z mešanjem kave.
- Počakamo, da kava zavre, nato jo hitro odstavimo iz kuhalnika in počakamo, da se kava usede nazaj.
- Nato jo zopet postavimo na štedilnik in počakamo da drugič zavre. Zopet ponovimo prejšnji korak.
- Potem pa jo še tretjič zavremo, kar je ponavadi dovolj, da jo lahko postrežem (nekateri jo zavrejo še četrtič).
- Ko se usedlina kave posede na dno jo nalijemo v skodelice, v majhnih količinah (zato ker bi se nam v skodelico pri vlivanju cele prenesla tudi kavna usedlina).

Skodelice za kavo najdete tukaj!

Kapaciteta: 300 ml merjeno do vrha lončka 

Kuhalna kapaciteta: 200 ml